Home
Redevelopment
Location
Inspiring Workspace
Contact

A great
history

Rivierstaete mag met recht een landmark worden genoemd. Al bijna een halve eeuw neemt dit omvangrijke gebouw een prominente plek in tussen woningen en het water van de Amstel.
Het idee en het ontwerp van Rivierstaete stammen uit de jaren zestig. De kolossale omvang en het toekennen van een esthetische meerwaarde aan het pand – in dit geval door de gevel te bekleden met 6 miljoen witte tegels – zijn kenmerkend voor de destijds verantwoordelijke architect Maaskant.

 

Big as an ambition


De Rotterdammer Maaskant (1907-1977) gold in de vorige eeuw als een van de belangrijkste architecten van de wederopbouw van Nederland. Veel van zijn werken zijn gerealiseerd in Rotterdam, waarvan het Groothandelsgebouw aan het Stationsplein, de Euromast en het Hilton hotel het meest bekend zijn. Buiten Rotterdam maakte Maaskant naam met de pier van Scheveningen, het Provinciehuis in ’s Hertogenbosch, het Amsterdam Hilton en natuurlijk: Rivierstaete.

De ontwikkeling en bouw van Rivierstaete, gelegen aan de rand van de Amsterdamse Rivierenbuurt, nam eind jaren zestig een aanvang. Op een locatie met een fraaie geschiedenis, automobielfabriek Spijker produceerde hier van 1886 tot 1926 automobielen en koetsen waaronder de Gouden Koets, verrees in een kleine vier jaar tijd een icoon. Met acht verdiepingen, 27.700 m2 kantoorruimte en 357 parkeerplaatsen was Rivierstaete bij oplevering in 1973 het grootste kantoorgebouw van Europa. Door de jaren heen heeft het gebouw aan tal van bedrijven onderdak geboden, waaronder General Electric en American Express.

 

Business hub in a work of Art


Opvallend accent in het ontwerp is de toepassing van overhangende volumes. Deze vooruitstrevende constructie verrijkte het gebouw niet alleen met fantastische uitzichten over de Amstel. In combinatie met het witte exterieur, wat in scherp contrast stond met de klassieke rode baksteen woningbouw in de Rivierenbuurt, ontpopte Rivierstaete zich als een cultureel monument voor vernieuwing en vooruitgang.
'Een cultureel monument voor vernieuwing en vooruitgang.'
Related

Architect

De herontwikkeling van CitySide - Rivierstaete is een project met ambitie, met hoge eisen. Het ontwerp van Roberto Meyer, de veelgeprezen architect en directeur van MVSA Architects, voldoet daaraan.

A River state of mind

Een hedendaags kantoor in een duurzaam ontwikkeld gebouw op één van de mooiste locaties in Amsterdam. Dat beschrijft in essentie het vernieuwde Rivierstaete.